HIV/AIDS

HIV infekcija pēc nonākšanas organismā lēni sagrauj cilvēka imūnsistēmu.

Uzzini vairāk.

C hepatīts

C hepatīts - 39 000 inficētu personu Latvijā.

Uzzini vairāk.

Locītavu sāpes

Biežākās locītavu traumas, sāpju mazināšana, padomi pacientiem, ārstu kontakti

Uzzini vairāk

Diabēts

Latvijā ir vairāk kā 75 000 cilvēku ar cukura diabētu. Kādēļ tas rodas, ko darīt un kā sadzīvot? Ienāc un uzzini vairāk!

Uzzini vairāk.

Muguras sāpes

Muguras sāpes ir viens no biežākajiem ārsta apmeklēšanas un darba nespējas iemesliem.

Uzzini vairāk.

Zobu sāpes

Ko darīt pēc zoba izraušanas, jūtīgi zobi, diennakts zobārstniecība, profilakse – ienāc un uzzini vairāk!

Uzzini vairāk.

Onkoloģija

Katru gadu vairāk kā 10 000 pacientiem Latvijā tiek uzstādīta ļaundabīga audzēja diagnoze.

Uzzini vairāk.

Ienāc un uzzini vairāk

MSD pacientiem

-A
A+
Lapas karte
Kas ir diabēts
Diabēta tipi
Prediabēts jeb brīdinošie simptomi
Diagnostika
Komplikācijas
Diabēta kontrole
Diabēta ārstēšana
Ēdienu receptes
Jautājumi un atbildes
Pacientu materiāli
Terminu vārdnīca
Nosaki savu diabēta risku

Aprēķini ķermeņa masas indeksu

Dzimums:

Tavs svars:

Tavs garums cm. (piemēram 184)

Uzzini vairāk par ĶMI

Receptes svētkiem

Sadarbībā ar uztura speciālisti Lieni Sondori piedāvājam veselīgas receptes cukura diabēta pacientiem.

Kā zināms, cukura līmeni asinīs būtiski ietekmē uzturs, un pareiza ēdienkarte var dot lielu ieguldījumu cukura diabēta sekmīgā ārstēšanā. Plānojot cukura diabēta pacienta ikdienas un arī svētku galdu, jāievēro veselīgas ēšanas paradumi un saldie ēdieni jāatstāj vien kā neliels kārums.

Katra ēdienreize jāveido pēc šķīvja principa, kur puse šķīvja tiek veltīta dārzeņiem – svaigiem vai salātos (bet bez treknām mērcēm un rūpnieciski gatavotām mērcēm), papildinātiem ar vieglu olīveļļas un citrusaugļu mērci. ¼ šķīvja jāatvēl olbaltumvielas saturošiem produktiem – gaļai, zivīm, piena produktiem, olām, pākšaugiem, bet ¼ šķīvja ogļhidrātiem – cieti saturošiem produktiem. Laba izvēle ir pilngraudu produkti – pilngraudu pasta, brūnie rīsi, dažādi rupja maluma putraimi un graudi. Gatavošanai vislabākā izvēle ir cepeškrāsns, sautējamie trauki, kuros var ēdienu pagatavot bez liekas taukvielu piedevas.

Jāņu receptes:
Jāņu siers
Zaļumu pesto nr.1
Pesto nr.2
Siltie Saulgriežu salāti
Saulgriežu rīta enerģijas kokteilis
Jāņa tēva pikantie iesmiņi
Jāņa mātes vasaras tomātu zupa - Gaspačo
Rabarberu plātsmaize

Lieldienu receptes:
Jēra cepetis izsmalcinātām vakariņām
Lieldienu pasha ar ogu mērci
Košas pildītās oliņas

Ziemassvētku receptes:

Apelsīnu sulā štovēti kāposti, 8 porcijas
Gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis, 6-8 porcijas
Deserts ar aprikožu mērci, 6-8 porcijas
Ķirbju kēkss ar plūmēm, 8 – 10 porcijas
Rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu, 10 porcijas
Svaigā siera kūka ar šokolādes cepumu maliņu, 12 gab.

 

 

 

Jāņu siers

siers.png~ 1,4 kg siera (~ 14 porcijas). Sagatavošanas laiks – 24h

Vienā porcijā: OBV-20,7; T-20;OGĻH- 10; Kcal- 302 ; MV-0

Nepieciešamās sastāvdaļas:

3 l pilnpiena

1 kg biezpiena

5 olu dzeltenumi

200 g sviesta

ķimenes, sāls, citas garšvielas pēc izvēles

marle siešanai vai dziļāks trauks (zupas šķīvis, bļodiņa)

naža gals kurkumas (turmerika) pulvera dzeltenākai krāsai

bļoda, siets – caurduris izkāšanai

Pagatavošanas gaita:

  1. Lielā katlā uzkarsē pienu gandrīz vārošu, iedrupina iekšā biezpienu un maisot ar koka karoti karsē, līdz atdalās caurspīdīgas, bāli zaļganas sūkalas.

  2. Olas bļodā samaisa kopā ar ķimenēm, sāli un gabalos sadalītu sviestu, iemaisa kurkumas pulveri.  

  3. Sagatavo smalku sietu vai caurduri virs pietiekami liela trauka, kur ietecētu sūkalas, un tur lej katla saturu.

  4. Siera masu sietā notecina un uzreiz liek atpakaļ katlā (vislabāk ir ņemt jaunu katlu vai izmazgāt to pašu, jo piens karsējot var pieķert pie katla malām un karsējot var piedegt, pabojājot siera garšu), pievieno sakultās olas un uz lēnas uguns karsē, visu laiku intensīvi maisot un uzmanot, lai nepiedeg.

  5. Sieram vajadzētu kļūst viengabalainākam un staipīgam – karsējot īsāku laiku, siers būs irdenāks, ja ilgāku – stingrāks. Parasti karsē 5-10 minūtes.

  6. Tad sien sieru, lejot to ar samitrinātu marli izklātā caurdurī virs tā paša sūkalu trauka, stingri saņem kopā un savirpina mezglā marles stūrus, izspiež lieko mirumu, virsū uzliek šķīvīti un virs šķīvja slogu. Kad siers atdzisis, to ieliek ledusskapī. Vēlams pēc pāris stundām uzmanīgi nolobīt marli un sieru satīt cepampapīrā.

Atpakaļ

 


Zaļumu pesto nr1.

pesto1.png~ 300 ml. Sagatavošanas laiks – 20 min.

Nepieciešamās sastāvdaļas nr1.
2-3 saujas nātres
baziliks - prāva buntīte

dilles – prāva buntīte

olīveļļa, sāls
ķiploka daiviņa
50 g sēkliņu maisījuma


Pasniedz ar rudzu maizi.

Pagatavošanai - blenderis

Pagatavošanas gaita:

  1. Nātres noplaucē un blendera traukā sablendē.

  2. Pievieno lokus, ķiploka daiviņu, sēkliņas, šķipsniņu sāls, ēdamkaroti citrona sulu un nedaudz eļļas. Visu sablendē viendabīgā masā. Pasniedz kopā ar pastu, rīsiem, gaļas vai zivs ēdieniem, bet izcili pesto garšo ziests uz rudzu maizes !

Atpakaļ


Pesto nr.2

PestoNr.png~ 600 ml. Sagatavošanas laiks – 20 min.


Nepieciešamās sastāvdaļas nr2.

500 g 0,5 % biezpiena
2-3 ķiploku daiviņas
1 garais gurķis

Pagatavo, sasmalcinot zaļumus, un sablenderē tos kopā ar biezpienu, ķiploka daiviņām un ½ gurķa. Pievieno pēc garšas garšvielas.
Pasniedz ar rudzu maizi.

Atpakaļ



 


Siltie Saulgriežu salāti

salati.png~ 4-5 porcijas. Sagatavošanas laiks – 30 min.

Vienā porcijā: OBV-6; T-12 ;OGĻH- 29; Kcal- 256; MV-2,4

Nepieciešamās sastāvdaļas:
1 baklažāns, 1 kabacis
1 cukini
~150- 200 g bulgura
1 sarkanais sīpols
1 sarkanā paprika
2-3 tomāti
1 garais gurķis
2 ķiploka daiviņas
1 buntīte pētersīļu
1 buntīte bazilika
zaļie lapu salāti
eļļa cepšanai
sāls, drupināti melnie pipari

Pasniegšanai – Fetas siers, kazas siers, diedzētas sēkliņas, kaņepju izspaidas

Pagatavošanas gaita:

  1. Baklažānu un kabaci noskalo un sagriež mazos gabaliņos. Ķiploka daiviņas notīra. Sakarsē pannā eļļu un apcep gan baklažānu gabaliņus. Pievieno ķiploku spiednē izspiestus ķiplokus un pacep ~5 min. Kad baklažāni ir apcepti, tos pārliek bļodiņā un apcep kabaču gabaliņus. Cepšanas laikā uzkaisa nedaudz sāli un piparus. Cep 3-5 minūtes.

  2. Papriku, gurķi, tomātus sagriež nelielos gabaliņos. Zaļumus smalki sakapā. Salātus saplucina.

  3. Bulguru vāra 7 minūtes kā norādīts instrukcijā uz iepakojuma.

  4. Sīpolu notīra, sagriež mazos gabaliņos.

  5. Visas sastāvdaļas liek lielā bļodā un viegli sacilā.

  6. Pāri liek fetas siera gabaliņus un pasniedz, pārkaisītus ar diedzētajiem graudiem vai asniem pēc izvēles.

Atpakaļ


 


Saulgriežu rīta enerģijas kokteilis

rita-kokteilis.png6 Porcijas. Sagatavošanas laiks – 10 min.
Vienā porcijā: OBV-5,7; T-1 ;OGĻH-8; Kcal-67; MV - 0

Nepieciešamās sastāvdaļas:

1 l bezpiedevu jogurta ( var izmantot kefīru)
4-5 ēdamkarotes klijas
kanēlis, vaniļas cukurs – pāris šķipsniņas
200 g zemeņu

pasniegšanai – piparmētru lapiņas

Pagatavošanai- kokteiļu blenderis

Pagatavošanas gaita:
Visas sastāvdaļas liek kokteiļa glāzē un sablendē.

Atspirdzinoši dzērieni:

  1. Lielā traukā liek 1 nelielu, ripiņās sagrieztu gurķi, pievieno svaigas estragona lapiņas un pasniedz pēc ~ 1 h.

  2. Traukā ieber vasaras ogas – zemenes, sagrieztas plānās šķēlītēs, pievieno mazās piparmētru un upeņu lapiņas un pārej ar ūdeni. Pasniedz pēc 1 h.

Atpakaļ


 


Jāņa tēva pikantie iesmiņi

Pikantie-iesmi.png4-6 porcijas. Pagatavošanas laiks – 1h

Vienā porcijā gaļas iesmiņiem: OBV -41; T-33; OGĻH -9; Kcal – 518; MV-0
Vienā porcijā dārzeņiem un mērcei: OBV– 4; T- 1; OGĻH–10; Kcal – 77; MV-0

Nepieciešamās sastāvdaļas:
800 g maltas teļa gaļas (vai jauktas gaļas pēc izvēles)
50 g bekona
1 neliels sīpols
1 selerijas kāts
75 g rīvmaizes
3 ēdamkarotes kaltēta raudene (oregano) vai svaiga
2 ēdamkarotes Vusteršīras mērces
1 ola
sāls, melnie pipari un koriandrs
olīveļļa

Grilētiem dārzeņiem:
2 nelieli kabači
2 sarkanā paprika
2 dzeltenā paprika
100 g šampinjonu ( meža)
2 sarkanie sīpoli

Jogurta /zaļumu mērce:
200 ml bezpiedevu jogurta
1 buntīte bazilika
2 ķiploka daiviņas
sāls
svaigi spiesta citrona sula

Pagatavošanai – koka iesmiņi

Pagatavošanas gaita:

  1. Bekonu, selerijas kātu, zaļumus un rīvmaizi liek kombainā (vai ļoti smalki sakapā), pievieno mērci un olu. Visu samaļ.

  2. Piestā sagrūž piparus, koriandru un sāli, pievieno maltajai gaļai. Pievieno samalto masu un visu samīca viendabīgā masā.

  3. Koka iesmiņus 30 minūtes pirms gatavošanas iemērc bļodā ar aukstu ūdeni (lai cepšanas laikā tie neapdegtu). Uz katra iesmiņa viedo garenu „kotleti”, ar rokām nolīdzina un katru iesmiņu ierīvē ar eļļu.

  4. Liek cepties uz grila ~ 8-10 minūtes.

  5. Pagatavo dārzeņus – paprikai izņem sēklas un pārgriež uz pusēm. Kabačus sagriež ripās , sīpolus notīra uz pusēm, sagriež četrās daļās.

  6. Uz grila liek dārzeņus un grilē 5-8 minūtes.

  7. Pagatavo jogurta mērci – zaļumus sablendē ar ķiploka daiviņām un 1 ēdamkaroti citrona sulu. Pievieno jogurtu, samaisa un pēc garšas pievieno sāli.

  8. Dārzeņus pasniedz ar gaļas iesmiņiem un jogurta /zaļumu mērci.

Atpakaļ


 



Jāņa mātes vasaras tomātu zupa - Gaspačo

zupa1.png4porcijas. Pagatavošanas laiks~ 1,5h

Vienā porcijā: OBV- 5; T-8 ;OGĻH- 20; Kcal- 172; MV-1,6

Nepieciešamās sastāvdaļas:

1 ,5 kg tomātu
1 liels gurķis
3 ķiploku daiviņas
5 seleriju kāti
1 sarkanais sīpols
1 sarkanā paprika

4 ēdamkarotes olīveļļas
1 citrons ( ja nepieciešams pievienot sulu pēc garšas)
sāls, svaigi malti melnie pipari
Balzamiko, tabasco mērces
Pasniegšanai: buntīte svaiga bazilika


Pagatavošanas gaita:

  1. Tomātus blanšē , novelk miziņas. ~ 500 g tomātus sagriež mazos gabaliņos, pārējos sablendē.

  2. Gurķi, selerijas kātus, papriku sagriež mazos gabaliņos. Sīpolu notīra, smalki sagriež, ķiploku daiviņas notīra un izspiež caur ķiploku spiedni.

Atpakaļ


 


Rabarberu plātsmaize

rabarbermaize.png~ 20 porcijas. Sagatavošanas laiks – 1h

Vienā porcijā: OBV-7; T- 11; OGĻH- 14; Kcal- 182; MV-1

Nepieciešamās sastāvdaļas:
6 olas ( 4 mīklai+ 2 virskārtas masai)

200 g sviesta
1 paciņa biezpiena
1glāze ( 250 ml) kviešu miltu

1glāze ( 250 ml) kviešu pilngraudu miltu
20 g Canderel Green pulvera(= 200 g cukura) + 10 g rabarberu pārkaisīšanai
1tējkarote cepamā pulvera
1 tējkarote vaniļas cukura
kardamons – šķipsniņa
kanēlis - šķipsniņa
6-8 lieli rabarberu kāti
2 Bio lakto ( bez piedevām)

Pagatavošanai- cepamais papīrs

Pagatavošanas gaita:

  1. Rabarberus nomizo, sagriež mazos gabaliņos un pārkaisa ar 10 g Canderel Green pulvera. Katliņā izkausē sviestu.

  2. 4 olas sakuļ ar vaniļas cukuru, kardamonu, pievieno 20 g Canderel Green pulvera.

  3. Olu masai pievieno izkausēto sviestu un biezpienu, samaisa.

  4. Pievieno miltus un cepamo pulveri. Samaisa ar karoti. Mīkla ir „ķepīga”. Uzkarsē cepeškrāsni uz 180° C.

  5. Pannā ieklāj cepamo papīru un liek mīklu. Ar mitrām rokām mīklu izlīdzina. Uzliek rabarberus.

  6. Uzkaisa rabarberus. Liek cepties ~ 40 minūtes.

  7. Atlikušās olas sajauc ar lakto un pāris šķipsniņām kanēļa. Kad plātsmaize ir cepusies ~ 40 minūtes, to izņem ārā un pārlej ar sagatavoto masu. Liek cepties vēl ~15 minūtes.

Atpakaļ

 

Jēra cepetis izsmalcinātām vakariņām

cepetis.png8- 10 porcijas. Pagatavošanas laiks – 2-3 h

Vienā porcijā: OBV-36; T-30; OGĻH-29; Kcal – 544; MV- 2,4

Nepieciešamās sastāvdaļas:

2 kg jēra gaļas (vislabāk kājas gabals)
2 sīpoli
8-10 ķiploka daiviņas
1-2 rozmarīna zariņi
melnie un smaržīgie pipari ( virces)
½ tējkarote sāls
2 kg kartupeļu
2-3 svaigi timiāna zariņi
2 ēdamkarotes maltas saldās paprikas
2 ēdamkarotes eļļas

Pagatavošanai – cepeša maiss, karstumizturīga veidne cepšanai

Pasniegšanai – smalki sakapāta kinza vai zaļumi pēc izvēles

Pagatavošanas gaita:

  1. Jēra gaļu noskalo un nosusina. Sīpolus un ķiploka daiviņas notīra.

  2. Piestā sagrūž ~ 2 ēdamkarotes piparu, pievieno 0,5 tējkarotes sāls

  3. Gaļā izdara pāris griezumus, kuros ieliek rozmarīna pušķīšus un 4-5 ķiploka daiviņas. Gaļu ierīvē ar piparu un sāls maisījumu, liek cepeša maisā, pievieno sīpolus un vēl 2 ķiploku daiviņas.

  4. Uzkarsē cepeškrāsni uz 200°C un liek cepties gaļu.

  5. Kartupeļus notīra, sagriež šķēlēs un liek veidnē. Pievieno smalki sakapātas atlikušās ķiploku daiviņas, papriku un eļļu. Samaisa un liek cepties tad, kad cepetis ir gandrīz gatavs. Cep ~ 35-40 minūtes (cepšanas laiks ir atkarīgs no cepeškrāsns veida un kartupeļu šķirnes).

  6. Pasniedz gaļu, sagrieztu šķēlēs kopā ar kartupeļiem un salātiem pēc izvēles.

Atpakaļ

 

 

Lieldienu pasha ar ogu mērci

pasha2.png4-6 porcijas, pagatavošanas laiks 24h

Vienā porcijā: OBV -22,5; T-9; OGĻH – 17, Kcal – 246; MV- 1

Nepieciešamās sastāvdaļas:

400 g vājpiena biezpiena
180 g bezpiedevu jogurta
2 ēdamkarotes medus
50 g mandeļu
2 ēdamkarotes svaigi spiestas citrona sulas
rīvēta citrona miziņa
šķipsniņa vaniļas cukura
~ 270 ml saldētas ogas pēc izvēles( mellenes, upenes, zemenes, avenes)

Pagatavošanai – konusveida trauks vai jauns, neliels māla pods, marle

Dekorēšanai – pavasara ziedi

Pagatavošanas gaita:

  1. Biezpienu samaļ ar blenderi viendabīgā masā. Pievieno jogurtu, medu, vaniļas cukuru, rīvētu citrona miziņu un sasmalcinātas mandeles.

  2. Samaisa un pēc garšas pievieno citrona sulu vai vaniļas cukuru.

  3. Masu liek marlītē, nospiež un liek veidnē. Veidni novieto uz 24h aukstumā. Nākamajā dienā masu izņem no veidnes, rūpīgi noņem marli un liek uz šķīvja.

  4. Ogas sablendē tā, lai paliek gabaliņi.

  5. Pashu dekorē ar pavasara ziediem un pasniedz ar ogu mērci.

Atpakaļ

 

 

Košas pildītās oliņas

olas4.png5 porcijas. Sagatavošanas laiks – 40 min.

Vienā porcijā: OBV- 18; T-19; OGĻH-4; Kcal–258; MV- 0

Nepieciešamās sastāvdaļas:

10 olas (cieti vārītas)
~ 6 ēdamkarotes Provansas majonēzes
šķipsniņa sāls
Franču sinepes (pēc izvēles krievu)
100 g saldētu zaļo zirnīšu
1 ķiploka daiviņa
citrona sula pēc garšas
pāris šķipsniņas kurkumas

Dekorēšanai: ķilavas vīna marinādē, zaļumi.

Pagatavošanas gaita:

1.Cieti vārītas, atdzesētas olas nomizo un ar asu nazi pārgriež uz pusēm.

2. Sagatavo pildījuma pamatmasu: dzeltenumus uzmanīgi izņem un liek bļodā. Baltumus liek uz plakana šķīvja.

3. Olu dzeltenumiem pievieno sinepes, šķipsniņu sāls, izspiestu ķiploka daiviņu un majonēzi. Sāk kult. Masai ir jābūt pikantai, krēmīgai. Nepieciešamības gadījumā var pievienot vēl sinepes vai majonēzi.

4. Saldētus zaļos zirnīšus ieber verdošā ūdenī un minūti vāra. Ūdeni nolej un zirnīšus atdzesē. Zirnīšus pievieno otrai pusei olu masas, atstājot nedaudz zirņu garnēšanai. Pievieno kurkumu, lai krāsa ir košāka. Visu sablenderē viendabīgā masā. Pagaršo – ja nepieciešams var pievienot vēl sinepes, garšvielas pēc izvēles.

5. Pilda oliņas. Olu baltumu pusītēs ar tējkaroti liek mazas piciņas no sagatavotām abām olu pastām.

6. Olu pusītes kārto lēzenā traukā un dekorē ar sarkanajiem vai melnajiem sviestmaižu ikriem. Dažām oliņām virsū liek ķilavu vai anšovu filejas.

7. Pasniedz pārkaisītas ar zaļumiem.

Atpakaļ

 

 

Apelsīnu sulā štovēti kāposti, 8 porcijas

Skoveti kaposti.jpgNepieciešamās sastāvdaļas:
~ 3 kg skābētu kāpostu
2-3 apelsīni
brūnais cukurs (vēlams Muskavado)
~ 1 ēdamkarote ķimeņu ( ja kāpostiem tās nav iepriekš pievienotas)

1 porcijā 23,0 kcal. Olbaltumvielas-6,75; Tauki: 0,05; Ogļhidrāti – 12,78

Pagatavošanas gaita:

1. Lielā katlā liek kāpostus, pievieno ķimenes un pārlej ar ~500 ml ūdens. Visu uzvāra un pusstundu atstāj sautēties uz lēnas uguns.

2. Apelsīnus nomazgā un izspiež no tiem sulu, ko pievieno kāpostiem. Pievieno cukuru, samaisa un turpina uz nelielas liesmas gatavot ~ 1,5h.

3. Visu sautēšanas laiku katls ir jāuzmana, ik pa brīdim kāpostus apmaisot. Ja katla dibenā šķidrums ir izvārījies, tad jāpielej vēl nedaudz ūdens, citādi kāposti piedegs.

4. Kāpostus pasniedz kopā ar cepeti.

 

 

 

 

Atpakaļ

Gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis, 6-8 porcijas

Titara cepetis.jpgNepieciešamās sastāvdaļas:
~ 2 kg tītara šķiņķa
vesela ķiploka galviņa
1 liels sīpols
~ 10 smaržīgie pipari
„Krievu sinepes” gaļas pārsmērēšanai
selerijas sakne
drupināti melnie pipari
½ čili pāksts
Māla podiņš vai karstumizturīgs trauks gaļas pagatavošanai

1 porcijā – 698,6 kcal; Olbaltumvielas- 48,84; Tauki-55,0;Ogļhidrāti- 2,07

Pagatavošanas gaita:

  1. Gaļu noskalo un nosusina. Ķiplokus notīra - daļu no ķiploka daiviņām izspiež ķiploku spiednē. Sīpolu notīra un pārgriež uz pusēm. Selerijas saknei nogriež pāris ripas.

  2. Gaļā ar asu nazi izdara nelielus griezumus, kuros ieliek 2-3 veselas ķiploka daiviņas. Uzkaisa drupinātos piparus.

  3. Zem tītara ādas vietām iesmērē izspiestās ķiploku daiviņas. Gaļu no visām pusēm iesmērē ar sinepēm.

  4. Cepamajā podiņā liek čili, ieber smaržīgos piparus, selerijas ripas.

  5. Traukā liek gaļu. Pievieno atlikušos ķiplokus, sīpola pusītes.

  6. Pielej ~ 250 ml verdoša ūdens un uzliek vāku.

  7. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai un liek cepties gaļu ~ 1-1,5h ( gaļas cepšanas laiks ir atkarīgs no izvēlētā trauka un cepeškrāsns). Gaļas gatavību pārbauda, iedurot tajā ar asu nazi – gaļai ir jābūt mīkstai, ar gaišu sulu. Tītara šķiņķi cepot cepeškrāsnī māla podiņā, gaļa vienmēr izcepas aromātiska un garda. Ja tāds jums nav pieejams, cepetis labi izcepsies jebkurā karstumizturīgā traukā ar vāku.

  8. Aromātiskais tītara cepetis lieliski garšos kopā ar apelsīnu sulā sautētiem skābiem kāpostiem vai viegliem svaigu dārzeņu salātiem.


Atpakaļ

Deserts ar aprikožu mērci, 6-8 porcijas

Aprikozu deserts.jpgNepieciešamās sastāvdaļas:
400 g konservētu aprikožu savā sulā
200 g Ricotas biezpiena
~ 150 ml bezpiedevu jogurta
15 ml ruma vai konjaka ( var izmantot arī kādu konditorejas esenci)
1 tējkarote vaniļas cukura
½ rīvētas apelsīna miziņas no vesela apelsīna
1 paciņa želatīna ( uz iepakojuma ir norādes, kādam tilpumam ir paredzēts)
2 ēdamkarotes mandeļu skaidiņu

Vienā porcijā – 61,5 kcal; Olbaltumvielas – 7,3; Tauki-2,7; Ogļhidrāti – 1,85

Pagatavošanas gaita:

  1. Želatīnu uzbriedina ūdenī. Biezpienu sajauc ar svaigo jogurtu. Pievieno rīvēto apelsīna miziņu, vaniļas cukuru, rumu vai konjaku un samaisa.

  2. Želatīnu izšķīdina ūdens peldē un pievieno krēmam. Samaisa un liek porciju trauciņos. Trauciņus liek ledusskapī.

  3. Aprikozes izņem no kompota šķidruma un notecina. Sablenderē. Mandeļu skaidiņas uz sausas pannas viegli apgrauzdē.

  4. Desertu pārlej ar aprikožu mērci un dekorē ar mandeļu skaidiņām.

Atpakaļ

Ķirbju kēkss ar plūmēm, 8 – 10 porcijas

kirbju kekss.jpgNepieciešamās sastāvdaļas:
Kēksam:
300 g ķirbja
500 g miltu
150 ml piena
250 g sviesta
150 g cukura
2 olas
1 ēdamkarote cepamā pulvera
200 g žāvētas plūmes
½ glāze kokosriekstu pārslu

Glazūrai:
150 g pūdercukura
2 ēdamkarotes svaigi spiestas citrona sulas
2 ēdamkarotes kausēta sviesta

Vienā porcijā – 391,8 kcal; Olbaltumvielas-5,71; Tauki-20,07; Ogļhidrāti 47

Pagatavošanas gaita:

Pagatavošanas laiks – 20 minūtes, gatavošana cepeškrāsnī – aptuveni 1h.

  1. Vispirms sagatavo ķirbi. Nomizo mizu un sagriež ķirbi palielos 3 cm gabalos. Liek katliņā, pārlej ar ūdeni un vāra aptuveni 5 līdz 10 minūtes, līdz ķirbis ir mīksts. Tad to notecina sietā vai turpat katliņā un ar dakšiņu saspaida mīkstā putriņā. Svarīgi ir ķirbi nesasmalcināt, lai būtu jūtama ķirbja struktūra.

  2. Cepeškrāsni sāk karsēt līdz 180 grādiem.

  3. Kamēr cepeškrāsns uzsilst, gatavo mīklu. Cukuru sajauc ar mīkstu (istabas temperatūrā) sviestu. Pievieno kokosa skaidiņas. Iegūto masu sāk putot un pa vienai pievieno olas. Turpinot putot, pievieno miltus un cepamo pulveri. Tad pievieno pienu, ķirbju biezeni un iepriekš gabaliņos sagrieztas aprikozes. Iegūtā mīkla būs pabieza un „ķepīga”.

  4. Ietauko taisnstūra kēksa veidni – iesmērē ar sviestu vai eļļu un iekaisa nedaudz miltus. Mīklu lej veidnē un cep vienu stundu. Plīts durtiņas nevirina, bet ļauj kēksam 40 minūtes cepties, līdz tas kļūst zeltains un sāk smaržot. Kēksa gatavību pārbauda, iedurot tajā kociņu. Ja mīkla nelīp pie kociņa, tad kēkss ir gatavs! Kēksam ļauj atdzist.

  5. Gatavo glazūru. Uz plīts katliņā vai mikroviļņu krāsnī izkausē sviestu. Pieber pūdercukuru un pielej citrona sulu. Visu kārtīgi samaisa tā, lai nebūtu kunkulīši. Glazūru, vēl siltu un nesastingušu, pārklāj pāri atdzisušajam kēksam. Glazūra kēksam piešķir patīkamu skābenumu. Kēkss pats ir salds, un skābenā glazūra to ļoti atsvaidzina. Ja nav vēlēšanās vai laika gatavot glazūru, kēksu nedaudz pārkaisa ar pūdercukuru.

Atpakaļ

Rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu, 10 porcijas

Rupjmaizes biskvitkuka.jpgNepieciešamās sastāvdaļas:

Biskvītam
5 olas
8 ēdamkarotes ar kaudzi “Lāču” rupjmaizes rīvmaizes
5 ēdamkarotes brūnā cukura
o,5 tējkarotes malta kardamona
o,5 tējkarotes malta ingvera
o,5 tējkarotes malta kanēļa

Pildījumam
4 skābeni āboli
750 g maskarpones siera
1 tējkarote kanēļa
4 ēdamkarotes cukura
2 ēdamkarotes medus
150 g brūkleņu ievārījuma

Dekoram
2 ēdamkarotes rupjmaizes rīvmaizes
Cepamais papīrs, nedaudz sviesta veidnes ietaukošanai, apaļā kūkas veidne cepšanai

Vienā porcijā - 311 kcal; Olbaltumvielas – 8,40; Tauki - 18,64; Ogļhidrāti – 26,9.

Pagatavošana:

  1. Olām atdala baltumus no dzeltenumiem. Baltumus uz brīdi liek vēsumā. Olu dzeltenumiem pievieno cukuru un puto, kamēr masa dubultojas un kļūst gaiši dzeltena.

  2. Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un saputo stingrās putās. Pievieno dzeltenumu masai, un ar mīklas lāpstiņu abas masas sacilā kopā, kamēr mīkla ir viendabīga.

  3. Rīvmaizei pievieno garšvielas un samaisa. Pa ēdamkarotei pievieno rīvmaizi, un ar putojamo slotiņu, viegli apmaisot, visu sacilā kopā.

  4. Cepeškrāsni uzkarsē uz 180 ° C. Kūkas veidnē ieklāj cepamo papīru un ietauko malas. Veidnē lej mīklu un cep biskvītu ~ 30 minūtes. Gatavību pārbauda ar kociņu. Ja kociņš paliek sauss – biskvīts ir gatavs.

  5. Biskvītu izņem no krāsns, atdzesē. Atdzisušu biskvītu ar diegu vai asu garu nazi sadala divās vienādās ripās.

  6. Pagatavo krēmu. Ābolus nomizo, izņem serdi un sagriež mazos gabaliņos. Liek katliņā, pievieno cukuru, kanēli un uz lēnas liesmas sautē, kamēr āboli mīksti. Tie var palikt gabaliņos, ne līdz galam izšķīduši. Kad ābolu masa pilnībā atdzisusi, to saputo viendabīgā krēmā kopā ar svaigo sieru.

  7. Gatavo kūku - vienu biskvīta ripu vispirms apziež ar ievārījumu. Tad klāj virsū ~ pusi krēma. Virsū liek otru ripu, un ar atlikušo krēmu apziež malas un dekorē kūkas virspusi. Gatavu apkaisa ar rīvmaizi.

Atpakaļ

Svaigā siera kūka ar šokolādes cepumu maliņu, 12 gab.

Siera kuka.jpgNepieciešamās sastāvdaļas:
300 g cepumu
100 g sviesta
540 g vājpiena biezpiena
3 olas
150 g saldā krējuma
100 g cukura
1 tējkarote vaniļas cukura
rīvēta citrona miziņa

Gatavošanai – tortes veidne 24 cm/dm, cepamais papīrs, nedaudz sviesta maliņu ietaukošanai

Vienā porcijā – 289 kcal; OBV- 12,56; T – 16,51; 22,78

Pagatavošanas gaita:

1. Cepumus ar blenderi saberž līdz smilšu konsistencei. Sviestu izkausē, pievieno cepumiem, un samaisa kopā. Tortes veidni izklāj ar cepamo papīru.

2. Iegūto masu ar rokām izlīdzina pa tortes veidni – gan izklājot pamatni, gan malas. Mīklu ir kārtīgi jāpiespiež pie veidnes dibena un malām. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 °C temperatūrai, un cep 5–10 minūtes. Tad veidni izņem no krāsns un ļauj atdzist.

3. Biezpienu samaisa kopā ar cukuru, vaniļas cukuru, rīvēto citrona miziņu un olām.

4. Saldo krējumu saputo stingrās putās un pievieno siera masai.

5. Sagatavoto krēma masu ielej cepumu mīklas groziņā, veidni liek krāsnī ~uz 50–60 minūtēm. Cep 150 °C temperatūrā.

6. Kad kūka ir gatava, to izņem no krāsns un atstāj dzesēties. Kūku sagriež, kad tā atdzisusi, lai gabaliņi stingri turas kopā.

Atpakaļ

Noderēja? Pārsūti draugam!
HIV/AIDS

HIV infekcija pēc nonākšanas organismā lēni sagrauj cilvēka imūnsistēmu.

Uzzini vairāk.

C hepatīts

C hepatīts - 39 000 inficētu personu Latvijā.

Uzzini vairāk.

Locītavu sāpes

Biežākās locītavu traumas, sāpju mazināšana, padomi pacientiem, ārstu kontakti

Uzzini vairāk

Diabēts

Latvijā ir vairāk kā 75 000 cilvēku ar cukura diabētu. Kādēļ tas rodas, ko darīt un kā sadzīvot? Ienāc un uzzini vairāk!

Uzzini vairāk.

Muguras sāpes

Muguras sāpes ir viens no biežākajiem ārsta apmeklēšanas un darba nespējas iemesliem.

Uzzini vairāk.

Zobu sāpes

Ko darīt pēc zoba izraušanas, jūtīgi zobi, diennakts zobārstniecība, profilakse – ienāc un uzzini vairāk!

Uzzini vairāk.

Onkoloģija

Katru gadu vairāk kā 10 000 pacientiem Latvijā tiek uzstādīta ļaundabīga audzēja diagnoze.

Uzzini vairāk.

Ienāc un uzzini vairāk