HIV/AIDS

HIV infekcija pēc nonākšanas organismā lēni sagrauj cilvēka imūnsistēmu.

Uzzini vairāk.

C hepatīts

C hepatīts - 39 000 inficētu personu Latvijā.

Uzzini vairāk.

Locītavu sāpes

Biežākās locītavu traumas, sāpju mazināšana, padomi pacientiem, ārstu kontakti

Uzzini vairāk

Diabēts

Latvijā ir vairāk kā 75 000 cilvēku ar cukura diabētu. Kādēļ tas rodas, ko darīt un kā sadzīvot? Ienāc un uzzini vairāk!

Uzzini vairāk.

Muguras sāpes

Muguras sāpes ir viens no biežākajiem ārsta apmeklēšanas un darba nespējas iemesliem.

Uzzini vairāk.

Zobu sāpes

Ko darīt pēc zoba izraušanas, jūtīgi zobi, diennakts zobārstniecība, profilakse – ienāc un uzzini vairāk!

Uzzini vairāk.

Onkoloģija

Katru gadu vairāk kā 10 000 pacientiem Latvijā tiek uzstādīta ļaundabīga audzēja diagnoze.

Uzzini vairāk.

Ienāc un uzzini vairāk

MSD pacientiem

-A
A+
Lapas karte
Kas ir diabēts
Diabēta tipi
Prediabēts jeb brīdinošie simptomi
Diagnostika
Komplikācijas
Diabēta kontrole
Diabēta ārstēšana
Ēdienu receptes
Jautājumi un atbildes
Pacientu materiāli
Terminu vārdnīca
Nosaki savu diabēta risku

Aprēķini ķermeņa masas indeksu

Dzimums:

Tavs svars:

Tavs garums cm. (piemēram 184)

Uzzini vairāk par ĶMI

Veselīgs uzturs

aplissmal.jpgUztura rekomendācijas cukura diabēta pacientiem būtiski neatšķiras no vispārīgiem veselīga uztura ieteikumiem, tomēr cukura diabēta gadījumā jāsaprot, ka, plānojot ēdienkarti un fizisko aktivitāti, iespējams dot lielu ieguldījumu diabēta sekmīgā ārstēšanā. Cukura līmeni asinīs būtiski ietekmē uzturs, tāpēc kaut aptuveni jākontrolē apēsto produktu sastāvs un apjoms gan vienā ēdienreizē, gan dienas laikā.

Uztura principu mērķis ir nodrošināt tāda enerģijas daudzuma uzņemšanu ar pārtiku, kas atbilst normāla ķermeņa svara tuvināšanai/uzturēšanai, kā arī nodrošināt organisma vajadzībām atbilstošu uzturvielu, vitamīnu, minerālvielu un balastvielu daudzumu.

Mūsu pārtika sastāv no trim galvenajām uzturvielām – ogļhidrātiem, olbaltumvielām un taukiem, kā arī minerālvielām, vitamīniem, ūdens.


Ir ieteicamas trīs regulāras pamatēdienreizes – brokastis, pusdienas un vakariņas ar sabalansētu un vienmērīgu uzturvielu sadalījumu. Ēdot neregulāri, lielā bada sajūta pirms ēdienreizes izraisa pārēšanos ar sekojošu pārmērīgu cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs pēc maltītes un pastiprinātu tauku rezervju veidošanos.

Dienā vajadzētu uzņemt aptuveni 1200–2500 kcal, bet jāņem vērā cilvēka vecums, auguma garums un ķermeņa svars, ikdienas fiziskās aktivitātes.

Enerģija

Katra uzturviela, ko apēdam, organismā noārdās, atbrīvojot noteiktu enerģijas daudzumu, ko mēra kilokalorijās (kcal). Kā enerģijas mērvienību nereti izmanto arī kilodžoulu (kJ).

- 1 kcal = 4,184 kJ;

- 1 kJ = 0,239 kcal.

Oksidējoties atsevišķām uzturvielām, organismā rodas šāds enerģijas daudzums:

- 1 g olbaltumvielu – 4,1 kcal (17 kJ);

- 1 g ogļhidrātu – 4,1 kcal (17 kJ);

- 1 g tauku – 9,3 kcal (39 kJ);

- 1 g alkohola – 7,1 kcal (30 kJ).

Pamatvielmaiņa

Pamatvielmaiņa ir enerģijas daudzums, kas nepieciešams, lai uzturētu organisma dzīvības funkcijas miera apstākļos, optimālā temperatūrā un tukšā dūšā. Pamatvielmaiņas enerģija ir apmēram 66–75 % no kopējā enerģijas daudzuma, ko cilvēks patērē diennaktī. Pamatvielmaiņu individuāli aprēķina pēc Herisa-Benedikta formulas.

- Pamatvielmaiņu sievietēm (kcal) aprēķina sekojoši:

655,1 + (9,56 x ķermeņa svars, kg) + (1,85 x garums, cm) – (4,68 x vecums, gados).

- Pamatvielmaiņu vīriešiem (kcal) aprēķina sekojoši:

66,47 + (13,75 x ķermeņasvars, kg) + (5,00 x garums, cm) – (6,76 x vecums,

gados).

Enerģija, kas netiek izmantota, pārvēršas tauku rezervēs. Tauku rezerves, ja to ir daudz, savukārt, pārtop liekajā svarā, kas nereti ir 2. tipa cukura diabēta cēlonis.

Ogļhidrāti

Ogļhidrāti ir galvenais enerģijas avots, kas vienlaikus pēc ikkatras maltītes paaugstina arī cukura līmeni asinīs. Daudz ogļhidrātu ir cukurā, saldumos, ogās un augļos, arī pienā, kefīrā, kartupeļos, kā arī graudaugos un pākšaugos. Ir dažādi ogļhidrātu produkti – tādi, pēc kuru apēšanas cukura līmenis ceļas strauji, un tādi, pēc kuru apēšanas cukura līmenis asinīs pieaug lēni un vienmērīgi.

Glikēmiskais indekss, jeb GI norāda uz to, cik strauji asinīs ceļas cukura līmenis pēc kāda konkrēta produkta apēšanas. Jo GI skaitlis lielāks, jo cukura līmeņa paaugstināšanās notiek straujāk. Šī rādītāja lielumu ietekmē gan citu uzturvielu esamība organismā, gan produkta pagatavošanas un ražošanas veids.

Vienas maltītes ogļhidrātu daudzumu iespējams aprēķināt īpašās vienībās, ko pie mums dēvē par „maizes vienībām” (MV). 1 maizes vienība jeb 1 MV ir aptuveni 12g ogļhidrātu. Jāņem vērā, ka maizes vērtībās netiek rēķinātas olbaltumvielas un tauki.

Vienā ēdienreizē vajadzētu uzņemt 3-5 MV ogļhidrātu. Daudzums atkarīgs no cilvēka ķermeņa masas – fiziski aktīvajiem nepieciešams vairāk ogļhidrātu nekā tiem, kuriem ir liekais svars.

Olbaltumvielas

Olbaltumvielas var salīdzināt ar būvmateriāliem, kas vajadzīgi gan šūnām, gan fermentiem un hormoniem – tām būtu jābūt katrā ēdienreizē. Olbaltumvielas, uzņemtas normālā daudzumā, cukura līmenī asinīs ietekmē minimāli, vienlaikus tās veicina asiņu sarecēšanu un palīdz aizsargāties pret dažādām infekcijām.Galvenie olbaltumvielu avoti ir zivis, liesa gaļa, siers, olas, arī biezpiens. Tāpat tās ir pākšaugos un riekstos.

Tauki

Tauki ir uzturvielas, kas rūpējas par cilvēka siltumizolāciju, palīdz dažādiem vitamīniem uzsūkties organismā. Tie nepieciešami, lai veidotos šūnu sieniņas un tiktu nodrošinātas enerģijas rezerves. Tauku enerģētiskā vērtība ir vislielākā, tāpēc tos nav jāuzņem lielā daudzumā.

Tauki ir augu eļļās, tādos piena produktos kā krējumā, sviestā, margarīnā un majonēzē, arī speķī, desās, pastētēs, šokolādē, riekstos, sēklās u.c. It īpaši tiek ieteikts būt uzmanīgiem ar dažādu dzīvnieku tauku lietošanu uzturā, vēlams izvēlēties liesu gaļu un pazemināta tauku satura piena produktus. Vērtīgākie ir zivju un augu eļļu tauki, izņemot kokoseļļā un kakao eļļā atrodamie.

Cilvēkiem ar lieko svaru arī vērtīgos taukus ieteicams lietot ne vairāk kā 5 ēdamkarotes dienā. Jāatceras, ka tauki tiek uzņemti arī kopā ar produktiem, kas satur ogļhidrātus un olbaltumvielas.

Balastvielas

Balstvielas jeb šķiedrvielas kavē ogļhidrātu un tauku uzsūkšanos, tāpat tās uzlabo zarnu darbību un piesaista ūdeni. Liels daudzums šķiedrvielu ir klijās, dārzeņos (termiski neapstrādātos), ogās, augļos, pākšaugos. Balastvielas cukura līmeni asinīs neietekmē, ja nu vienīgi kādā ēdienreizē tiek apēsts ļoti daudz vārītu biešu un burkānu. Savā uzturā vēlams lietot dažāda veida svaigos dārzeņus - kāpostus, tomātus, gurķus, zaļumus.

Šķīvis

Pareizi izkārtojot ēdienu uz sava šķīvja, iespējams palīdzēt sev apēst tik, cik vajadzīgs, tādējādi ne tikai saudzējot, bet arī uzlabojot savu veselību un pašsajūtu.

Pusi no šķīvja jāaizpilda ar dārzeņiem, kuru sastāvā nav cietes, piemēram, tomāti, gurķi, kāposti, lapu salāti. Atlikusī šķīvja puse jāsadala divās daļās – vienu jāaizpilda ar olbaltumvielām (vistas gaļa bez ādas, liesa liellopa vai cūkas gaļa, siers, olas, zivis), bet otru – ar cieti saturošiem produktiem (rīsi, makaroni, kartupeļi, šķiedrvielām bagāta graudaugu putra). 

Noderēja? Pārsūti draugam!
HIV/AIDS

HIV infekcija pēc nonākšanas organismā lēni sagrauj cilvēka imūnsistēmu.

Uzzini vairāk.

C hepatīts

C hepatīts - 39 000 inficētu personu Latvijā.

Uzzini vairāk.

Locītavu sāpes

Biežākās locītavu traumas, sāpju mazināšana, padomi pacientiem, ārstu kontakti

Uzzini vairāk

Diabēts

Latvijā ir vairāk kā 75 000 cilvēku ar cukura diabētu. Kādēļ tas rodas, ko darīt un kā sadzīvot? Ienāc un uzzini vairāk!

Uzzini vairāk.

Muguras sāpes

Muguras sāpes ir viens no biežākajiem ārsta apmeklēšanas un darba nespējas iemesliem.

Uzzini vairāk.

Zobu sāpes

Ko darīt pēc zoba izraušanas, jūtīgi zobi, diennakts zobārstniecība, profilakse – ienāc un uzzini vairāk!

Uzzini vairāk.

Onkoloģija

Katru gadu vairāk kā 10 000 pacientiem Latvijā tiek uzstādīta ļaundabīga audzēja diagnoze.

Uzzini vairāk.

Ienāc un uzzini vairāk