Kā pārliecināties, ka jums ir diastāze?

sieviete kurai ir izteikta diastāze

Diastāzei ir vēdera muskuļu atdalīšanās, kas parasti veidojas grūtniecēm, tomēr nereti ar to sastopas arī sportisti. Daudzas sievietes grūtniecības laikā piedzīvo vēdera muskuļu atdalīšanos augoša bērniņa dēļ, tas ir īpaši izteikti, ja tiek iznēsāti dvīņdi, tas veido spraugu starp vēdera preses muskuļiem. Savlaicīgi diagnosticēta un novērsta, diastāze nerada nopietnus draudus cilvēka veselībai, tomēr neestētisks izskats, izstaipīts un lielāks vēders, rada vēlmi no tās atbrīvoties.

Kas ir diastāze?

Diastāze jeb starpmuskuļu izstiepums ir stāvoklis, kas rodas, kad vēdera muskuļi atdalās saistaudu vājuma dēļ, jo ilgstoši atrodas iestiepumā, tas ietekmē tieši taisno vēdera preses daļu. Šo stāvokli biežāk novēro sievietēm pēcdzemdību periodā, īpaši pēc atkārtotas grūtniecības. Diastāze var skart arī sportistus, kas ilgstoši un nepareizi veic vingrinājumus, vai sievietēm ar lielu lieko svaru. Pētījumi liecina, ka diastāze pēcdzemdību periodā skar līdz pat 60% sieviešu.

Kā noteikt, vai jums ir diastāze?

Ir vienkāršs pārbaudes tests, ko var veikt mājās, lai noteiktu vai jums ir diastāze. Guļus uz muguras, ceļi saliekti, turot pēdas pie grīdas, novietojiet pirkstus tieši virs nabas. Pēc tam paceliet galvu no grīdas, neatceļot plecus. Ja jūtat, ka pirksti iegrimst vēdera muskuļu vidū un sajūtat spraugu starp tiem, pastāv iespēja, ka jums ir vēdera sienas atdalīšanās. To var pārbaudīt trīs dažādās vietās – pie, virs un zem nabas.

Citi bieži sastopamie simptomi

Sataustāma un redzama sprauga starp vēdera muskuļiem, vispārēja vājuma sajūta vēdera muskulatūrā, iekšējo orgānu izvirzījums uz āru, sāpes muguras lejasdaļā – šīs ir pazīmes, kas var liecināt par diastāzi. Jebkura vēdera muskuļu vājināšanās var izraisīt izmaiņas jūsu iegurņa pozā, radot pārmērīgu spiedienu uz muguras lejasdaļu un izraisot sāpes. Tādēļ diastāze var būt saistīta arī ar iegurņa pamatnes disfunkciju, piemēram, urīna nesaturēšanu.

Ārstēšanas metodes Pie fizioterapeita ieteicams doties, lai izvērtētu iespējas diastāzi mazināt ar vingrošanu, teipošanu un citām metodēm, tomēr tās ne vienmēr rezultējas ar vēlamajiem panākumiem. Ja fizioterapija nelīdz, ir iespējams veikt vēdera plastisko operāciju. Tā ir droša procedūra, lai labotu vēdera vizuālās nepilnības. Arī pēc šīs operācijas var nākties apmeklēt fizioterapeitu, lai stiprinātu vēdera muskulatūru un neļautu tai nonākt sākotnējā stadijā.

Related Post