HIV/AIDS

HIV infekcija pēc nonākšanas organismā lēni sagrauj cilvēka imūnsistēmu.

Uzzini vairāk.

C hepatīts

C hepatīts - 39 000 inficētu personu Latvijā.

Uzzini vairāk.

Locītavu sāpes

Biežākās locītavu traumas, sāpju mazināšana, padomi pacientiem, ārstu kontakti

Uzzini vairāk

Diabēts

Latvijā ir vairāk kā 75 000 cilvēku ar cukura diabētu. Kādēļ tas rodas, ko darīt un kā sadzīvot? Ienāc un uzzini vairāk!

Uzzini vairāk.

Muguras sāpes

Muguras sāpes ir viens no biežākajiem ārsta apmeklēšanas un darba nespējas iemesliem.

Uzzini vairāk.

Zobu sāpes

Ko darīt pēc zoba izraušanas, jūtīgi zobi, diennakts zobārstniecība, profilakse – ienāc un uzzini vairāk!

Uzzini vairāk.

Onkoloģija

Katru gadu vairāk kā 10 000 pacientiem Latvijā tiek uzstādīta ļaundabīga audzēja diagnoze.

Uzzini vairāk.

Ienāc un uzzini vairāk

MSD pacientiem

-A
A+
Lapas karte
Kas ir diabēts
Diabēta tipi
Prediabēts jeb brīdinošie simptomi
Diagnostika
Komplikācijas
Diabēta kontrole
Diabēta ārstēšana
Ēdienu receptes
Jautājumi un atbildes
Pacientu materiāli
Terminu vārdnīca
Nosaki savu diabēta risku

Aprēķini ķermeņa masas indeksu

Dzimums:

Tavs svars:

Tavs garums cm. (piemēram 184)

Uzzini vairāk par ĶMI

Kā izvēlēties produktus

Kā pareizi plānot un izvēlēties produktus ēdienkartei? Ko likt grozā lielveikalā un celt galdā sev un saviem tuviniekiem?

Iepērkoties pievērsiet uzmanību!

1. Piena produkti.

Tie ir izcils kalcija un fosfora avots, satur vitamīnus un minerālvielas, ir bagāti olbaltumvielām. Laba izvēle būs skābpiena produkti, bezpiedevu jogurti, kas ir lieliski krējuma un majonēzes aizstājēji.
Siers, biezpiens – priekšroka ir dodama liesiem piena produktiem, jo tie satur arī piesātinātos taukus. Tajos būs samazināts tauku procents, bet vērtīgās olbaltumvielas, kalcijs, fosfors un citas minerālvielas un uzturvērtība būs tikpat laba kā treknajiem produktiem.
Iekļausim ik dienas 2–3 porcijas piena produktu:
1 porcija = 1 glāze piena, kefīra vai 150 ml jogurta

2. Pilngraudu produkti.

Pilngraudu maize, rudzu maize, pilngraudu milti, putraimi un graudi ir ne vien bagātīgs salikto ogļhidrātu un balastvielu avots, bet arī satur daudz B grupas vitamīnus un minerālvielas ( piem., cinku, magniju, dzelzi u. c.). Lietojot ik dienas savā ēdienkartē kādu no šiem produktiem, jūs palīdzēsiet gremošanas sistēmai normāli funkcionēt, mazināsiet sirds asinsvadu un citu slimību risku. Laba izvēle ir pēc iespējas dabiskāki, neapstrādāti produkti.
Pēc šādu, balastvielām bagātīgu, produktu lietošanas cukura līmenis asinīs paaugstinās lēnāk.
Ieteikums ir ik dienas ēdienkartē iekļaut 6–11 porcijas pilngraudu un cieti saturošus dārzeņus.
1 porcija = 1 šķēle pilngraudu maizes, 1 vidēja lieluma kartupelis; 100 ml gatavu graudaugu, pastas, pupiņu

3. Sezonas saknes, dārzeņi, augļi un ogas.

Nereti nākas dzirdēt, ka mūsu platuma grādos nav liela dārzeņu un augļu izvēle, bet tas nu gan nav tiesa. Sezonas laikā esam lutināti ar ogām, augļiem, saknēm, garšaugiem, kurus varam uzglabāt saldētavās un pagrabos ziemai!
Dārzeņi ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām, balastvielām!

Iepērkoties tirgū vai lielveikalā, priekšroka būtu dodama kāļiem, rāceņiem, bietēm, burkāniem, pastinakiem, selerijas saknei, kartupeļiem, ķirbjiem, rutkiem un citām saknēm, kas ir gan garšīgas, gan lieliski saderēs ar gaļas un zivju ēdieniem un graudaugiem.
No augļiem priekšroka dodama mūsu pašu āboliem, dzērvenēm, brūklenēm, cidonijām, smiltsērkšķiem, saldētām upenēm, avenēm, zemenēm, kas ir veselīgi gardumi un stiprinās mūsu veselību.
Ēdīsim dārzeņus 3–5 porcijas dienā vai precīzāk – katrā ēdienreizē ½ šķīvja iedalīsim svaigiem salātiem!
Augļus un ogas baudīsim 2–4 porcijas dienā!
1 porcija – 1 vidējs ābols (200 g), ½ glāze augļu – svaigu, saldētu

4. Gaļa un zivis.

Izcils olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu avots. Iepērkoties priekšroka dodama vistas gaļai, tītara gaļai, liesai cūkgaļai ( piem., cūkas fileja ir pielīdzināma vistas filejai), teļa, jēra, liellopu gaļai.
No zivīm izvēlieties mūsu pašu reņģes, mencas, brekšus, līņus un citas zivis.
Gatavojiet gaļu un zivis sautētā veidā, cepiet cepeškrāsnī, vāriet zupas!

5. Labas kvalitātes eļļa salātiem un cepšanai.

Izvairieties no margarīniem, augu tauku pastām, kas satur ne vien daudz kalorijas, bet arī daļēji hidrogenētās taukskābes, kuras ir kaitīgas mūsu veselībai.
Salātiem izmantojiet citronu sulu, aromātiskos garšaugu etiķus, svaigus zaļumus, paniņas, bezpiedevu jogurtus! Lietojiet arī sinepes, mārrutkus, kaltētas garšvielas bez sāls piedevas!

6. Saldumi

Pavisam maz uzmanības būtu jāvelta saldumiem, dažādiem konditorejas izstrādājumiem, rafinētiem produktiem, dažādiem pusfabrikātiem un citiem produktiem. Šie produkti satur ļoti daudz tauku, tiem ir augsta uzturvērtība, un, ja tos lieto pārāk daudz, ātri var iedzīvoties liekajā svarā un ar to saistītajās veselības problēmās.


 

Liene Sondore, uztura speciāliste
Mg. sc. sal. uzturzinātnē
Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija

Noderēja? Pārsūti draugam!
HIV/AIDS

HIV infekcija pēc nonākšanas organismā lēni sagrauj cilvēka imūnsistēmu.

Uzzini vairāk.

C hepatīts

C hepatīts - 39 000 inficētu personu Latvijā.

Uzzini vairāk.

Locītavu sāpes

Biežākās locītavu traumas, sāpju mazināšana, padomi pacientiem, ārstu kontakti

Uzzini vairāk

Diabēts

Latvijā ir vairāk kā 75 000 cilvēku ar cukura diabētu. Kādēļ tas rodas, ko darīt un kā sadzīvot? Ienāc un uzzini vairāk!

Uzzini vairāk.

Muguras sāpes

Muguras sāpes ir viens no biežākajiem ārsta apmeklēšanas un darba nespējas iemesliem.

Uzzini vairāk.

Zobu sāpes

Ko darīt pēc zoba izraušanas, jūtīgi zobi, diennakts zobārstniecība, profilakse – ienāc un uzzini vairāk!

Uzzini vairāk.

Onkoloģija

Katru gadu vairāk kā 10 000 pacientiem Latvijā tiek uzstādīta ļaundabīga audzēja diagnoze.

Uzzini vairāk.

Ienāc un uzzini vairāk